Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Storm over prærien (She Wore a Yellow Ribbon), amerikansk film fra 1949

Western, Romantikk Spilletid: 103 minutter

Kavaleriwestern i kamp med indianerne

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 25.03.2018]

Custer er død. Rundt syvende kavaleris blodige banner ligger 212 falne. Siouxindianerne og Cheyennene er på krigstien. Nyheten om massakren på Custers menn blir spredt med telegrafen og med diligence til de tusener av nybyggere som trues av indianere. Postrytterne vet at hvis Custers nederlag gjentas, kan det ta hundre år før flere nybyggere våger seg over prærien. Fra grensen mot Canada til Rio Bravo, samles titusenvis av indianere. Kiowa, comanche, arapahoe, sioux og apache forenes under Sitting Bull og Crazy Horse i kampen mot USAs kavaleri. Overalt der flagget blir heist over en ensom utpost, kan det være en mann eller en kaptein utsett til å smi skjebnens sverd.

Annonse:

Med bare få dager igjen til pensjonsdagen, har Kavalerikaptein Nathan Brittles fått i oppgave å stoppe et stort indianeropprør. Men oppdraget blir mer komplisert enn han tenker på forhånd, særlig når hans bekjentskap med høvdingen "Pony That Walks" ikke virker å bety like mye som han ønsker. I tillegg blir han tvungen til å avlevere kommandantens kone og niese, Abby Allshard og Olivia Dandridge, til en østlig post. Med andre ord blir det noen travle dager før Brittles går...

Filmen åpner med en diligence som er blitt angrepet av indianerne. Det resulterer i at bare hestevognen og hestene kommer levende fra sammenstøtet med urinnvånerne. Regissør John Ford virker å ha en forkjærlighet for å åpne sine westernfilmer nettopp på denne måten, med en diligence som setter oss raskt inn i handlingen.

John Ford er god på å skildre indianerne på film, men denne gangen er de mer krigerske. Indianerne er tydelig lei av å bli underkuet og er nådeløse i filmen. Vi får se dem røyke pipe og sender røyksignaler og ellers er de på krigsstien. Med andre ord bygger det opp til krig. Vi får også en del kule actionscener underveis med heftig hesteridning med indianere hakk i hæl over prærien.

Det blir også kamp om den peneste damen. Hun bærer, som den engelske tittelen antyder, et gult bånd i håret. Det betyr at hun er forelsket. Dette er et bra drama om krig og kjærlighet. Det blir tid til små porsjoner humor mellom slagene for å sprite opp filmen. Den morsomste scenen er når soldatene skal forsøke å sende gamlefar i kasjotten. Det ender med at han banker dem alle i fylla.

Man merker også at dette er en John Ford-film på flere punkter. Blant annet er fotoarbeidet utsøkt levert av Winston C. Hoch. Der får du storstilte prærielandskap med kule fjellformasjoner og masser av rølig og tørr sand fra Monument Valley. Det blir til og med foto av en større bøffelflokk som også gjør seg fint på lerretet. Du får også en del kule skyformasjoner og litt lyneffekter. Ford har slått på stortrommen denne gangen og filmen ble fotografert i farger.

John Wayne var den store westernkongen i Hollywoods filmindustri. Her var Wayne bare 42 år gammel og spiller, Nathan Brittles, en mann som er ca 20 år eldre, og det gjør han på en svært overbevisende måte, selv om han kanskje er litt for stram i ansiktshuden. Liker Waynes innsats i filmen, særlig scenen når Waynes rollefigur røyker fredspipe med indianerhøvdingen er et kult øyeblikk i filmen. Med andre ord er John Wayne et bra midtpunkt i filmen, men det skal legges til at han ikke spiller sin mest typiske westernrolle. Her spiller han en mer tradisjonell dramarolle og ikke den unge eller slitne revolverhelten, slik vi er vant til å se ham.

Konklusjon
Dette er en meget fornøyelig film. Det er en westernfilm som skiller seg ut i mengden. Fotoarbeidet er flott skapt i herlige farger og med en John Wayne i storform i front. Filmen er noe treg til tider og historien er litt enkel, men samtidig bra troverdig. Om du liker western er dette kanskje en film å prøve seg på. Føler nok at filmen er litt glemt, og det er synd siden dette er en av westernklassikerne til John Wayne, og selv om det ikke er blant hans aller ypperste filmer, har dette så mye ved seg som tiltaler meg at jeg blir godt underholdt igjennom filmen. Liker også at filmen til en forveksling fokuserer på drama kontra action. Det er på samme oppskrift som eksempelvis ‘Danser med ulver’ også gjorde stor suksess med tidlig på 1990-tallet. Men alt i alt er dette en solid film som overrasket meg positivt. Særlig med tanke på at jeg ikke hadde hørt om filmen før jeg så den.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- How the West Was Won - Generasjonsdrama med innslag av storstilt action
- På Sporet - John Wayne + John Ford = Stor westernklassiker
- Fort Apache - Den arrogante lederen kjører hardt mot hardt
- Vredens druer - Kampen for tilværelsen...
- Stagecoach - Klassisk western på sitt beste

Diskusjon

Omtalespalte: Westernfilm

Her finner du omtaler av westernfilmer.
Les flere spalteomtaler: Westernfilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,8 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

 • Worcester Telegram & Gazette
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Filmfront
 • Movie Metropolis
 • Laramie Movie Scope
 • Reeling Reviews
 • One Guy's Opinion
 • Creative Loafing
 • Filmcritic.com
 • Cinema Sight
 • Arkansas Democrat-Gazette

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Argosy Pictures Corporation

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.