Filmfronts personvernerklæring
Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av Shogun, amerikansk miniserie fra 1980

Eventyr, Drama, Historie, Krig, Romantikk Spilletid: 125 minutter

Shogun - Eksotisk og storslått TV-serie fra samuraienes tid

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 13.01.2018]

I det herrens år 1598 forlot fem krigsskip den nederlandske byen Rotterdam. Det var den første ekspedisjonen for å plyndre spanske og portugisiske områder i den nye verden. Protestantiske Holland hadde kriget mot katolske Spania i 40 år med England som eneste allierte. Spanjolene hadde oppdaget Amerika og det rike og mystiske Cathay. Både Holland og England ville ha en andel av rikdommene. Bare ett hollandsk skip overlevde stormene og farvannene rundt Kapp Horn, og avslørte fiendens hemmelighet i Magellanstredet, og kunne endelig seile til amerikanske farvann. Skipet heter Erasmus og var under førstestyrmann John Blackthornes ledelse. Med bare 28 menn av besetningen i live kom Erasmus til Atlanterhavet. Skipet var forfulgt og underlegen spanske flåter. Uten mulighet til å snu, vendte skipet seg vestover og seilte inn i det ukjente. To år etter avreise og 133 dager fra forrige landgang seiler skipet inn i en stor storm utenfor Japan.

Annonse:

Plottet er lagt til 1600-tallets Japan og handler om den britiske sjømannen John Blackthorne. Han blir tatt til fange av japanere etter at skipet Erasmus strander i Japan. Noen av de japanske samuraiene liker den overmodige John Blackthorne som etterhvert får friere tøyler enn han hadde drømt om. Han får det japanske navnet Anjin-san, som betyr førstestyrmann, fordi hans egentlige navn er så vanskelig og rart for japanerne å uttale. Over en lengre periode lærer han denne fremmede japanske kulturen å kjenne. Blackthorne får oppleve og delvis blir involvert i den blodige maktkampen mellom regenten som etter keiserens død styrer landet. Vi får også se hvordan katolske interesser forsøker å få et fotfeste på det spennende landet. De katolske ser på Blackthorne som en stor trussel, men han får etterhvert et sterkt bånd til samuraien Torganara. Også tolken Fujiko blir en viktig brikke for Blackthornes trivsel og møte med den japanske kulturen.

Serien tar seg god tid i begynnelsen på å skape en fin atmosfære og presentere karakterene i serien. Richard Chamberlain spiller den viltre rabagasten. Han fornærmer alt og alle og har null respekt for samuraiene som styrer Japan. Han får dog lære å knele litt underveis. Det tar litt tid å bli vant til hovedpersonen og hans væremåte, men han er en artig fargeklatt i serien. Av andre skuespillere finner vi store navn som Toshirô Mifune, kjent som Akira Kurosawas store gullgutt i mange filmer. Vi får også oppleve en yngre utgave av John Rhys-Davies, bedre kjent som Gimli i Ringenes Herre-filmene.

Shogun er en forseggjort TV-serie og er basert på en bok med samme navn som serien, skrevet av James Clavell. Det skal også nevens at serien vant både Emmy og Golden Globe, og ble sendt på NRK på sommeren 1984. Den tekniske kvaliteten på serien er god for sin tid, men likevel en del unna filmkvalitet fra samme periode. Men til tross for dette er dette en tilsynelatende påkostet produksjon som gjør veldig mye riktig. Noen ganger tar de noen snarveier, men i det store og det hele tar jeg denne produksjonen veldig seriøst og den gir meg en god historie. Du lærer også mye historie og kultur gjennom filmen. Det hele virker også veldig autentisk og likt det du får servert i andre japanske Samurai-filmer.

Digger hvordan serien bruker autentisk japansk som et virkemiddel. Det japanske språket høres svært stilfullt og karismatisk ut, og så får vi oppleve ting på samme måten som hovedrollefiguren gjør det. Jeg tenker på at han ikke kan det japanske språket og det japanske tekstes heller ikke i serien. Det eneste du får vite om det som sies er gjennom tolken til hovedrollefiguren, når hun blir bedt om å oversette. Dette er et ganske fiffig grep som får deg til å føle deg som gjest i en fremmed kultur.

Digger høfligheten og ærligheten til japanerne. De fremstår som et erverdig folk som står for det de gjør. De er dog litt overopptatt av regler og har ikke den samme verdsettelsen av et liv som det andre kulturer har, men dette gjør at de skiller seg kraftig ut. Samuraiene er dyktige i det de gjør og føles som kraftfulle mennesker. Jeg er også litt fascinert av samuraiene og hvordan de levde. Dette kommer fra min kjennskap med Akira Kurosawas filmer og mitt forhold til japansk kultur gjennom Hayao Miyazakis animefilmer.

Shogun er en TV-serie som skiller seg bra ut i mengden. Den har en fascinerende og tidsriktig historie om en usedvanlig manns første møte med Japan. Det blir et møte som vil endre ham for livet. Måten han blir tatt inn i varmen hos japanerne er uvanlig med hans gemytter, men han klarer såvidt å beholde livet til tross for at han ikke alltid er så høflig som vi forventer når han er gjest i et fremmed land.

Konklusjon
Jeg elsker selve historien i serien, som er svært klassisk, med vellykket regi av Jerry London. Det er ikke veldig lett å si hvor dette bærer hen og hva som vil skje underveis. Det gjør dette til en svært kvalitetsrik serie som fremdeles både overbeviser og underholder stort. Elsker rollefigurene. Både japanerne og John Blackthorne som den dristige brumlebassen i front gjør denne serien svært severdig. Richard Chamberlain gjør en utsøkt TV-rolle i front. Selv om serien tar godt over ni timer å se, er den bra spennende og fascinerende hele veien. Slutten er også noe å få med seg. Shogun er en svært forseggjort serie for sin tid som enda føles ganske eksotisk og lærerik.


Diskusjon

Omtalespalte: TV-Serie / Sesong

Dette er en samling av anmeldelser av TV-Serier og sesonger av dem.
Les flere spalteomtaler: TV-Serie / Sesong
Les mer om miniserien
Gjennomsnittskarakter:
(5 av 6 - 20 stemmer)

Kritikker i media

 • Filmfront
 • Needcoffee.com
 • Reeling Reviews
 • Dvdtalk.com
 • efilmcritic.com
 • Film-nyt.dk
 • Filmz.dk
 • Biojensen.dk
 • blu-ray.com
 • Las Vegas Review-Journal
 • Journal and Courier (Lafayette)
 • ereviews.dk
 • EmanuelLevy.Com

Land:

USA, Japan

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Asahi National Broadcasting Company, Paramount Television, Toho Company Ltd., National Broadcasting Company (NBC), Jardine Matheson Co. Ltd.

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.