Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av På Sporet (The Searchers), amerikansk film fra 1956

Drama, Western, Eventyr Spilletid: 119 minutter

John Wayne + John Ford = Stor westernklassiker

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 10.09.2017]

Vi følger den tidligere soldaten Ethan Edwards som har kjempet i flere kriger mot indianerne. Nå kommer han hjem fra krigen til ranchen sin bror. Dagen etter drar Ethan ut med adoptivsønnen, Martin, til broren sin for å søke etter noen okser. Imens blir familiens ranch brent av en gjeng Comanche-indianere. Alle i familien blir drept utenom de to to døtrene Lucy og Debbie som blir kidnappet av indianerne. Ethan, Martin og en gjeng menn sammen med en gruppe Texas Rangers er på jakt etter indianerstammen som utførte drapene og brente ned gården. Indianerstammen blir ledet av høvdingen Scar. Vi får se at det ikke bare er like lett å spore opp sin nærmeste i den ville vesten med enorme områder og når hesten er eneste transport rundt på prærien. Det blir en lang og tornefull hevnferd der flere og flere detter av etterhvert som månedene går...

Annonse:

Ethan Edwards, som blir spilt av John Wayne, er filmens ubestridte midtpunkt. Han er litt av en type som hater indianere intenst. Selv brorens voksne adoptivsønn, Martin, som er en åttendedels indianer og reddet under indianerslakten av Ethan, ser ikke Ethan på som en del av familien. Vi får se at Ethan behandler Martin på en lite verdig måte underveis i jakten etter søskenene til Martin. Det skaper en veldig rar atmosfære i filmen. Og etterhvert som tiden går frykter Ethan at minstejenta Debbie er blitt indoktrinert hos indianerne. Det gjør at Martin må være på alerten til en hver tid så han kan beskytte lillesøsteren mot Ethans indianervrede.

Regissør John Ford har laget mye bra westernfilm og dette er kanskje hans største mesterverk i så måte. Dette er en tvers igjennom klassisk Westernfilm. Filmen skiller seg også kraftig ut i mengden. Filmen har først og fremst mange utrolig vakre landskapsbilder som danner et solid estetisk bakteppe for handlingen. Her får du røde sandsteinsklipper i hopetall og ørkenlandskap i ugjestmilde omgivelser som blir skildret gjennom et svært forseggjort fotoarbeide utført i både widescreen og farger.

Filmens hovedrollefigur er litt av en type du ikke glemmer så lett. John Wayne spiller den ukulige hovedpersonen, Ethan Edwards. Wayne gir oss et sammensatt bilde av rollefiguren som er alt annet enn typisk westernhelt. Ethan har nemling et stort hat mot indianere og gjør at han får en tragisk brist i heltebildet som ofte blir skildret i klassisk western. Vi får også se filmens bad guy, Scar, som et speil av Ethan bare som hater av den hvite mann. Det blir litt av noen scener når disse to møtes. Det kule med filmen er at vi på merkelig vis får stor sympati med Ethan, til tross for hans rasistiske vrengbilde av indianerne.

Filmen skildrer rollefigurene over lang tid. Dette er også et bra moment i filmen som skaper ekstra troverdighet i handlingen. Det blir en del oppgjør underveis og de er også passe realistisk utført. Vi ser at det blir tap på begge sider i konflikten og det blir mye lusking for å komme seg tett nok inn på motstanderen. Det er også en god del humor og sjarme bakt inn i produksjonen som myker opp handlingen og gir oss en utmerket underholdende film.

Konklusjon
Jeg elsker western og har alltid gjort det. Dette var for meg en stor overraskelse og en klassiker jeg ikke hadde sett før. Likte filmen utrolig godt. Det er ikke ofte jeg finner westernfilmer av dette kaliberet som jeg ennå ikke har oppdaget, men dette var helt topp i min bok. Liker at filmen skiller seg bra ut og har et mer komplekst bilde skildret gjennom en i utgangspunktet enkel historie. Dette er med andre ord en Westernfilm som spiser kirsebær med de store og er ikke så lett å glemme.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- How the West Was Won - Generasjonsdrama med innslag av storstilt action
- Storm over prærien - Kavaleriwestern i kamp med indianerne
- Fort Apache - Den arrogante lederen kjører hardt mot hardt
- Vredens druer - Kampen for tilværelsen...
- Stagecoach - Klassisk western på sitt beste

Diskusjon

Omtalespalte: Westernfilm

Her finner du omtaler av westernfilmer.
Les flere spalteomtaler: Westernfilm
Underspalter:
- Klassiker - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(5,2 av 6 - 24 stemmer)

Kritikker i media

 • Dagbladet
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Filmfront
 • RogerEbert.com
 • Verdens Gang
 • Se og hør
 • Cinerama
 • arilabra.com
 • BBC
 • Movie Metropolis
 • EnPrimeur.ca
 • Fantastica Daily
 • Film Written Magazine

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Warner Bros. Pictures, C.V. Whitney Pictures

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.