Filmfronts personvernerklæring
Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av Red Sonja, amerikansk film fra 1985

Fantasi, Action Spilletid: 89 minutter Aldersgrense: 15 år

Det lukter kalkun lang vei

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 17.03.2012]

Hennes navn var Red Sonja. Hun levde i en primitiv verden i en tidsalder med vold, og var en voldsom kriger med flammende rødt hår. I det Hyborianske Kongedømmet ble hennes søken for rettferdighet og hevn en legende. Dette forteller hvordan legenden begynte. En stor kriger ved navn Kalidor blir kontaktet av Sonjas søster i det en viktig magisk kule blir stjålet av en ond kvinnelig hersker. Verden står i fare og Kalidor finner Sonja for å ta henne til hennes døende søster som akkurat har rømt fra strid. Søsteren forteller Sonja at det er knapp tid igjen og at man må finne kulen innen tretten dager ellers kan verden bli ødelagt av storm og jordsjelv. Sonja er fast bestemt på å redde verden alene selv om Kalidor insisterer på å være med. Hun mener at hun ikke trenger hjelp av en mann for å gjøre noe, men Sonja og Kalidor blir etterhvert følgesvenner og hun finner nytte i ham likevel selv om han bare er mann...

Annonse:

Det hele begynner i et flott fjelllandskap. I neste scene ser vi et stort trehus som står i full fyr og blir offer for total nedbrenning. Sonja ligger på bakken og sover da et hvit spøkelse kommer til henne og roper hennes navn. Soja lider. Hun tenker på hevn på Dronning Gerden, som ville ha Sonja for seg selv, og fikk familien hennes drept. Gerdens soldater voldtok henne. Spøkelset forteller henne at hun må ha en sterk sverdarm og at ingen må ha lignende styrke og at spøkelset gir henne denne styrken. Så ser vi en stor mann som rir av sted gjennom landskapet i stor fart. Han kommer til en ødelagt bro og må finne en annen vei rundt fjellpasset. På et hellig sted i et slags fjelltempel gjennomføres en slags seremoni der mange peker sine sverd inn mot en grønn lysende kule i midten. Soldater kommer og inntar dette fjelltempelet og det blir en voldsom kamp mellom de kvinnelige sverdkjemperne og soldatene til en herskerinne. Når kvinnene har begynt å få taket på slaget og stenger igjen dørene kommer soldater firene ned fra taket og overmanner dem. Dronningen stjeler den grønne kulen som sies å kunne skape verdener og lage jordskjelv. En av de mannlige soldatene blir beordret til å ta på kulen og han blir straks borte når han berører den. Men når en kvinnelig soldat tar på kulen så går det fint.

Etter å ha regissert den andre Conanfilmen bega Richard Fleischer seg i kast med Red Sonja som er en film litt av samme slaget som det Conan også var. Her skal vi nok en gang til en verden med magi og store sterke typer, masser av rare skapninger, gode og onde herskere samt store krigere med stor styrke og mot. Det blir her også kampen mellom godt og ondt der det gode er representert med Red Sonja som den ultimate krigeren som er verdens eneste håp for å overleve. Hun får dog også hjelp av krigeren den store krigeren Kalidor. Det onde er det Dronning Gedren som står for og hun stjeler en kule som blir omtalt som en talisman. Red Sonja og Kalidor skal ut på et litt standard eventyr her der de skal bekjempe alt de møter på sin vei for å redde verden. Man føler at denne filmen er ganske lik som Conanfilmene og man har også lånt mye fra den leiren uten at dette føltes like stødig gjort.

Historien er er her som sagt ganske standard og man føler man har sett dette litt fra før av, men det er dog ikke historien som skaper det største problemet her med hvordan dette framstår som film. Her får man en masse litt småbillige løsninger og dialogen er til tider latterlig konstruert og teit å høre på. Her føles det ut som man ikke får så mye ut av de helt okei store kulissene her. Historien er dårlig fortalt og det blir bare en masse halvdårlig figting. En del av scenene trekker alt for mye ut og blir rett og slett kjedelig å se på her. Som eksempelvis kampen med en gigantisk maskinert slange er veldig kjipt gjort her og det hele både ser og oppleves kjipt. Kampen mellom denne og Red Sonja og Kalidor er mildt sagt konstruert og ingenting ser eller oppleves som særlig vellykket. Også en del av sverdscene her virker så og si kjipe å se på og for repetitative i sin utforming. Det holder ikke å bare ha sverdet i hånden og svinge det mot det andre sverdet for å skape spenning. Denne filmen makter aldri å bli noe i nærheten av intens eller spennende.

Skuespillet her er latterlig slett til tider. I hovedrollen her finner vi Brigitte Nielsen som Red Sonja, og gjør ingen solid rolleprestasjon her i så måte. Det gjør heller ikke store sterke Arnold Schwarzenegger i rollen som birollekarakteren Kalidor som her får alt for mye plass og filmen kunne vel egentlig like godt het Kalidor. Arnold hadde jo spilt inn to Conanfilmer før dette og ble nok overtalt her av regissøren for denne filmen som også jobbet med ham i den andre Conanfilmen. Men i forhold til Terminator som Arnold gjorde året før så føltes dette som en kjip tilbakesteg og man skjønner vel ikke helt hvorfor Arnold ville være en del av dette når han kunne syslet med så mye annet. Hvorfor man gidder å ha med Red Sonja her er jo litt smårart slik det ser ut så er hun med bare fordi hun er tittelkarakteren her og sikkert i det øyemed blir nødt til å være med. Også de andre her er kjipe i sine roller med den kronede sletteste prestasjonen av dem alle står en liten asiatisk herskergutt for her som spiller med så lite innlevelse som et barn kan ha.

Dette er en film som er ganske full av svakheter på de fleste sider av filmen. Dette føltes som en litt småsvak kalkun som blir reddet fra den totale undergangen av at det hele er greit severdig om man da liker eldre eventyrfilmer av dette slaget. Jeg ender på en svak toer for denne filmen som begynte bedre enn den sluttet og utviklingen ble egentlig slik at man brydde seg mindre og mindre om filmen etter hvert som man så den. Dette er andre gang jeg ser denne filmen og den hadde jo ikke steget noe i boken heller sunket litt i hva den klarte å prestere av inntrykk på meg. Jeg tror nok ikke jeg kommer til å se denne filmen igjen fordi dette var ingen god filmopplevelse og selv ikke nostalgien var nok til å veie opp inntrykket man her sitter igjen med. Heldigvis var filmen relativt kort og det er nok det beste man kan si om denne filmen.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Conan ødeleggeren - Arnold gjør comeback som Conan
- Mr. Majestyk - Du messer ikke med Charles Bronson!
- Soylent Green - Hemmeligheten bak Soylent Green
- Tora! Tora! Tora! - Angrepet på Pearl Harbor skildret fra de to nasjonene ståsted
- Doctor Dolittle - Musikal om en dyrevenn av dimensjoner

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(2,4 av 6 - 27 stemmer)

Kritikker i media

 • Cinerama
 • BBC
 • New Times
 • MovieCrypt.com
 • Se og hør
 • Eyeforfilm.co.uk
 • theactionelite.com
 • Arkansas Democrat-Gazette
 • Radio Times
 • Antagony & Ecstasy
 • One Guy's Opinion
 • Aftenposten
 • Filmfront
 • TVguide.com
 • Verdens Gang
 • Dagbladet
 • Dagsavisen

Land:

USA, Nederland

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Dino De Laurentiis Productions, Famous Films N.V.

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.